Πως να προστατεύσετε τον κινητήρα τον Χειμώνα

15/12/2023

Χρήσιμες συμβουλές για να εξασφαλίσετε την καλή απόδοση του κινητήρα τον Χειμώνα που θα παίξει ρόλο στην ομαλή οδήγηση του αυτοκινήτου. 

Ο ρόλος του κινητήρα είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία και την κίνηση του αυτοκινήτου. Άλλωστε, η καλή λειτουργία του κινητήρα παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση, την ασφάλεια και ολόκληρη την εμπειρία της οδήγησης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κινητήρας απαιτεί ειδική φροντίδα και συχνούς ελέγχους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, ο κινητήρας αντιμετωπίζει ειδικές προκλήσεις λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Συνεπώς, απαιτούνται ορισμένες κινήσεις για την καλή λειτουργία του κινητήρα και τον Χειμώνα.

Ο ρόλος του κινητήρα

lamdastar - ανοιχτό καπό - κινητήρας

Ο κινητήρας συμβάλει με πολλούς τρόπους στη λειτουργία και την απόδοση του αυτοκινήτου.
Αρχικά, ο κινητήρας μετατρέπει τη χημική ενέργεια των καυσίμων σε μηχανική ενέργεια που εξασφαλίζει την κίνηση του αυτοκινήτου. Πιο συγκεκριμένα, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι μια θερμική μηχανή, η οποία καίει μείγμα καυσίμου αέρα στο εσωτερικό του θαλάμου καύσης παράγοντας καυσαέρια. Τα αέρια που παράγονται από αυτή τη διαδικασία, ασκούν δύναμη στα κινητά τμήματα του κινητήρα κάνοντας εφικτή την κίνηση του αυτοκινήτου. Η απόδοση του κινητήρα παίζει σημαντικό στις επιδόσεις του αυτοκινήτου και τη συνολική οδηγική εμπειρία. Ο κινητήρας επίσης ορίζει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση των καυσίμων αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει το αυτοκίνητο σας.

Θα πρέπει λοιπόν να ελέγχουμε συχνά τον κινητήρα και να αντικαθιστούμε τακτικά τα αναλώσιμα τμήματά του, δηλαδή τα λάδια, το μπουζί, τα φίλτρα, τα τακάκια των φρένων κ.α. Το ίδιο ισχύει και για άλλα σημαντικά τμήματα του κινητήρα που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες, όπως είναι η καδένα και ο ιμάντας χρονισμού.

Οι προκλήσεις του κινητήρα τον Χειμώνα

Ο κινητήρας του αυτοκινήτου αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο καιρός επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του. Ένα από τα βασικά ζητήματα που προκύπτουν είναι η δύσκολη εκκίνηση του κινητήρα λόγω του ψύχους. Επιπλέον, τα λάδια του κινητήρα πρέπει να είναι εντός των προδιαγραφών του κατασκευαστή για να παραμένουν ρευστά και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

lamdastar - λάδια κινητήρα - κινητήρας

Συμβουλές για να βάλετε μπροστά τον κινητήρα τον Χειμώνα

Για τους λόγους που αναφέραμε, είναι απαραίτητο, λοιπόν, να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και συντήρησης για να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του κινητήρα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Είναι εξίσου σημαντικό να ελέγχετε τακτικά και τα επίπεδα αλλά και την ποιότητα των λαδιών.

Το πρώτο βήμα είναι να θερμάνετε την μπαταρία για να αυξηθεί η ισχύς της και το παρεχόμενο ρεύμα. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία, ελέγξτε αν χρειάζεται να καθαρίστε τους πόλους της μπαταρίας καθώς αν δεν έχουν καλή επαφή, η αντίσταση αυξάνεται και η ισχύς του ρεύματος δεν αρκεί για να βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Αν ο κινητήρας δεν πάρει μπροστά με την πρώτη, περιμένετε λίγα λεπτά πριν ξαναπροσπαθήστε. Προσοχή! Είναι ανώφελο να κρατάτε το κλειδί γυρισμένο για περισσότερα από πέντε δευτερόλεπτα εάν το αυτοκίνητο δεν ξεκινήσει.

Αφού εκκινήσουμε τον κινητήρα, το ιδανικό είναι να περιμένουμε τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσουμε, καθώς αυτό δίνει χρόνο στο λιπαντικό να περάσει στο εσωτερικό του κινητήρα. Επίσης καλό είναι να λειτουργούμε τον κινητήρα σε χαμηλές στροφές και χωρίς απότομες επιταχύνσεις. Επιπλέον, συνίσταται να μη βάζουμε σε λειτουργία τη θέρμανση της καμπίνας πριν ακόμα ζεσταθεί ο κινητήρας. Τέλος, το σημαντικότερο είναι να μηn παραλείπετε τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου.

Στο service της Λάμδα Star ελέγχουμε διεξοδικά το αυτοκίνητο σας και φυσικά τον κινητήρα του.