Κινητήρας και κρύο: Πώς θα βάλετε μπρος

27/11/2023

Το κρύο επηρεάζει σημαντικά την εύρυθμη λειτουργεία του κινητήρα σας.

Οι θερμοκρασίες έχουν ξεκινήσει να πέφτουν για τα καλά σε όλη την Ελλάδα, με το χιόνι να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του. Όπως κάθε χρόνο έτσι και για τον φετινό χειμώνα, οι προβληματισμοί για τους οδηγούς αυτοκινήτων παραμένουν σταθεροί, σχετικά με την καλύτερη δυνατή λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου τους.
Τα κρύα πρωινά όλοι δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε από το ζεστό μας κρεβάτι. Όσο κι αν προκαλεί έκπληξη, ένα αυτοκίνητο δυσκολεύεται εξίσου να ξεκινήσει τη μέρα του! Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα tips για να βοηθήσετε το αυτοκίνητό σας να βάλει μπρος τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες.

Οδηγίες για να βάλετε μπρος το αυτοκίνητό σας στο κρύο

Τα βήματα είναι συγκεκριμένα για την εύρυθμη λειτουργεία του αυτοκινήτου σας. Ακολουθήστε τα, ώστε να λειτουργήσουν όλα ιδανικά.

lamdastar-κινητήρας-κρύο

Θερμάνετε την μπαταρία

Η μπαταρία είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες, που επηρεάζονται από τον κρύο καιρό. Αν το όχημα έχει μείνει αρκετό διάστημα παρκαρισμένο, ανάψτε τη μεγάλη ή τη μικρή σκάλα των προβολέων ή το καλοριφέρ για ορισμένα δευτερόλεπτα. Με τον τρόπο αυτό θα «προθερμάνετε» και θα ενισχύσετε τη δύναμη της μπαταρίας, ώστε να αυξηθεί το παρεχόμενο ρεύμα. Στη συνέχεια για να βάλετε μπροστά, θα πρέπει να σβήσετε οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας, ώστε να επικεντρωθεί το ρεύμα της μπαταρίας στον κινητήρα.

Βάλτε μπρος το αυτοκίνητο

Γυρίστε το κλειδί στη μίζα, χωρίς όμως να την ανάψετε για περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα. Αν δεν πάρει μπροστά ο κινητήρας, περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι να ξαναπροσπαθήσετε, καθώς σε άλλη περίπτωση θα πάθει βλάβη.
Εάν ο κινητήρας είναι έτοιμος να πάρει μπροστά αλλά ακούγεται λίγο πιο «αργός», προσπαθήστε ξανά. Ωστόσο, αν δεν παίρνει το αυτοκίνητο μπρος, αφαιρέστε τη μπαταρία και βάλτε τη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ώστε να ζεσταθεί.

Πατήστε τον συμπλέκτη την ώρα της εκκίνησης

Πρόκειται για ένα «κόλπο», που αφορά αποκλειστικά τα αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνετε τη λειτουργία της μπαταρίας σας. Αναλυτικά, απομονώνοντας τον κινητήρα από το κιβώτιο ταχυτήτων, μειώνετε το φορτίο που τον επιβαρύνει, με αποτέλεσμα να παίρνει πιο εύκολα μπροστά.

Προθερμάνετε σωστά

Το συγκεκριμένο αφορά τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με πετρέλαιο κίνησης. Γυρίστε το διακόπτη της ανάφλεξης, περιμένετε μέχρι να σβήσει η ενδεικτική λυχνία και στη συνέχεια, κλείστε το διακόπτη. Επαναλάβετέ το αρκετές φορές, ώστε να θερμάνουν οι προθερμαντήρες τον θάλαμο καύσης.

Ελέγξτε τα επίπεδα της μπαταρίας

Ελέγξτε και αν χρειάζεται, καθαρίστε τους πόλους της μπαταρίας σας. Αν οι πόλοι της μπαταρίας δεν προσφέρουν αξιόπιστη επαφή με τα ηλεκτρικά κυκλώματα, η αντίσταση της επαφής αυξάνεται, μειώνοντας την ισχύ του εισερχόμενου ρεύματος, το οποίο δεν αρκεί για να βάλει μπροστά τον κινητήρα.
Αντίστοιχα αν παρατηρείτε οξείδωση, χρειάζεται να καθαρίσετε τη μπαταρία ώστε να δουλέψει σωστά. Χρησιμοποιείστε γάντια, οδοντόβουρτσα και ένα δυνατό μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού.

Ελέγξτε τα λάδια σας

Τα λάδια πάντα πρέπει να είναι επαρκή για την καλή λειτουργεία του κινητήρα σας. Ωστόσο, για να πάρει ευκολότερα μπροστά ο κινητήρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε λάδια με το ανάλογο ιξώδες.

Πρόληψη για τον κινητήρα σας τις κρύες ημέρες

lamdastar-πάγος-κρύο

Υπάρχουν αρκετά μέτρα πρόληψης για την κατάλληλη λειτουργεία του αυτοκινήτου σας, τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες. Αν θέλετε να βάζετε μπρος άνετα το αυτοκίνητό σας, οφείλετε να έχετε κάνει ορισμένα από τα παρακάτω:
·       Αντικαταστήστε τα θερινά λάδια με χειμερινά
·       Αλλάξτε το φίλτρο λαδιού
·       Καθαρίστε το σύστημα καυσίμου
·       Ελέγξτε την πυκνότητα του ηλεκτρολύτη της μπαταρίας
·       Ελέγξτε την κατάσταση των προθερμαντήρων και των μπουζί
·       Τσεκάρετε την τάνυση του ιμάντα του δυναμό (από την απόδοσή του εξαρτάται η επαναφόρτιση της μπαταρίας

Σε περίπτωση προβλήματος με τον κινητήρα σας λόγω του κρύου, απευθυνθείτε στο service της Lamda Star.