Πως να οδηγήσετε φιλικά προς το περιβάλλον και οικονομικά

03/07/2023

Χρήσιμες συμβουλές για να οδηγείτε με σεβασμό στο περιβάλλον εξοικονομώντας καύσιμα αλλά και χρήματα.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος παρουσιάζει αυξητική τάση χρόνο με τον χρόνο με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει και την αγορά του αυτοκινήτου. Εναλλακτικές μορφές καυσίμου, όπως είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάνουν την εμφάνιση τους ενώ αρκετοί οδηγοί αναζητούν έναν τρόπο να οδηγούν φιλικά προς το περιβάλλον.  Φυσικά, η εξοικονόμηση ενέργειας πολλές φορές συνδέεται και με την εξοικονόμηση χρημάτων, συνεπώς η νέα συνείδηση δεν έχει θετικό αντίκτυπο μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη μας.

8 τρόποι για οδήγηση φιλική στο περιβάλλον

Mercedes Eco Driving - info by ΛάμδαStar

Επιλέξτε ένα αυτοκίνητο με χαμηλή κατανάλωση

Τώρα που η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει υπερβολικά, είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσετε σ’ ένα αυτοκίνητο οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμου. Τα μικρά αυτοκίνητα πόλης θεωρούνται σε γενικές γραμμές οικονομικά ενώ παρότι στην κατηγορία των SUV η κατανάλωση αυξάνεται, δε σημαίνει πως δεν μπορείς να βρεις καλές επιλογές.

Διατηρήστε καλά συντηρημένο το όχημά σας

Η καλή συντήρηση του αυτοκινήτου σας παίζει ρόλο στη φιλική προς το περιβάλλον οδήγηση. Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας είναι σε καλή κατάσταση ελέγχοντας τακτικά τον κινητήρα, τα ελαστικά, τα φρένα και τα φίλτρα αέρα για να έχει καλύτερη απόδοση αλλά και να καταναλώνει λιγότερα καύσιμα. Κλείστε εύκολα ένα ραντεβού για service από το κινητό σας.

Διαλέξτε το σωστό λάδι αυτοκινήτου

Ελέγξτε τα λάδια του αυτοκινήτου σας, μία φορά τον μήνα, ώστε να βρίσκονται στο προβλεπόμενο όριο για να αποφύγετε τη ζημιά στον κινητήρα κι όταν χρειαστεί να τα συμπληρώσετε ή να τ’ αλλάξετε σκεφτείτε πρώτα την ποιότητα και μετά το κόστος. Τα κακής ποιότητας λάδια είναι ιδιαίτερα τοξικά για το περιβάλλον, όταν καίγονται. Επιλέγουμε πάντα τα γνήσια ανταλλακτικά της Mercedes. Διότι το Σχεδόν δεν σε πάει πουθενά. Η ασφάλεια έχει το σπίτι της στο Service της Mercedes-Benz.

Ελέγξτε τα ελαστικά

Τα φθαρμένα ελαστικά, πέρα από τη μειωμένη ασφάλεια, συνεπάγονται αυξημένη κατανάλωση καθώς εμποδίζουν την ομαλή κίνηση του αυτοκινήτου κι απαιτούν περισσότερη ενέργεια.

Mercedes Συμβουλές Οικονομικής και φιλικής Οδήγησης - info by ΛάμδαStar

Οδηγήστε ομαλά

Η απότομη επιτάχυνση και το γρήγορο φρενάρισμα σπαταλούν καύσιμα και προκαλούν υψηλότερες εκπομπές ρύπων. Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχημάτων. Υιοθετήστε έναν ομαλό τρόπο οδήγησης που συνεπάγεται την εξοικονόμηση καυσίμου και την ασφάλεια σας.

Μειώστε την αδράνεια

Ρελαντί είναι η λειτουργία του κινητήρα εσωτερικής καύσης ενός οχήματος σε αρκετά χαμηλές στροφές χωρίς να πατάει ο χειριστής γκάζι. Αυτή η λειτουργία καταναλώνει άσκοπα καύσιμο και εκπέμπει ρύπους. Η καλύτερη επιλογή είναι να σβήνετε τον κινητήρα.

Μειώστε τη χρήση του κλιματιστικού

Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, ο κλιματισμός του αυτοκινήτου δεν είναι διαπραγματεύσιμος κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Παρόλα αυτά, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως επιβαρύνει τον κινητήρα και αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου.

Αδειάστε το πορτ-μπαγκάζ

Η μεταφορά περιττού βάρους στο όχημά σας μπορεί να μειώσει την απόδοση καυσίμου. Μην ξεχνάτε πως το πορτ-μπαγκάζ δεν είναι αποθηκευτικός χώρος. Αφαιρέστε αντικείμενα που δεν χρειάζεστε από το αυτοκίνητο καθώς όσο πιο ελαφρύ είναι το όχημά σας, τόσο λιγότερα καύσιμα θα καταναλώνει.

Mercedes Συμβουλές Eco Driving - Mercedes Mercedes A 250e - info by ΛάμδαStar

H Mercedes A 250e έχει τη δυνατότητα να μπει στην πρίζα και να προσφέρει στον χρήστη ηλεκτρική αυτονομία έως και 68 χιλιόμετρα (WLTP), χωρίς να καταναλώνει σταγόνα από το ντεπόζιτο της βενζίνης. Φυσικά, μπορεί να κινηθεί και με βενζίνη, χάρη στον θερμικό 1.33 turbo κινητήρα. Η μέση κατανάλωση είναι 1,4 lt./100 km με γεμάτη μπαταρία ενώ οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι 33 g/km. Έτοιμοι για ένα Test Drive?