Η προετοιμασία του αυτοκινήτου πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

03/08/2023

Χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς για ένα ασφαλές ταξίδι με το αυτοκίνητο για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Διανύοντας τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, οι περισσότεροι σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές για τον Δεκαπενταύγουστο, το δημοφιλέστερο διάστημα στην Ελλάδα για εξορμήσεις κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Παρότι τα μέσα μεταφοράς είναι ποικίλα, πολλοί επιλέγουν να φτάσουν στον καλοκαιρινό τους προορισμό με το αυτοκίνητο τους καθώς αυτό τους προσφέρει ανεξαρτησία αλλά και ευελιξία. Παρόλα αυτά, πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι αρκετών χιλιομέτρων είναι απαραίτητο να ελέγξετε αλλά και να προετοιμάσετε το αυτοκίνητο σας ώστε να διασφαλίσετε πως η μετακίνηση σας θα είναι ασφαλής και δεν θα υπάρξουν απρόοπτα.

Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός για τον έλεγχο και την προετοιμασία του αυτοκινήτου.

Πως να προετοιμάσετε το αυτοκίνητο για τις καλοκαιρινές διακοπές

Mercedes-Benz - Αυτοκίνητο στον δρόμο για καλοκαιρινές διακοπές -by ΛάμδαStar

Έλεγχος σε μηχανικό

Η καλύτερη επιλογή πριν από ένα ταξίδι πολλών χιλιομέτρων με το αυτοκίνητο είναι να επισκεφθείτε έναν μηχανικό ώστε να προχωρήσει σ’ έναν ενδελεχή έλεγχο του οχήματος. Με την εξειδίκευση και τις γνώσεις του, μπορεί να διασφαλίσει πως όλα λειτουργούν όπως πρέπει και βρίσκονται σε καλή κατάσταση, οπότε δεν θα προκύψουν βλάβες, αφού έχετε ξεκινήσει τη διαδρομή σας.

Ελαστικά

Αν η επίσκεψη σ’ έναν μηχανικό δεν είναι δυνατή, η εναλλακτική λύση είναι ν’ αναλάβετε εσείς οι ίδιοι τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Μην ξεχνάτε πως το αυτοκίνητο σας πρόκειται να διανύσει πολλά χιλιόμετρα με υπερβολική ζέστη και δρόμους που δεν είναι πάντα ασφαλτοστρωμένοι. Ξεκινήστε με τα ελαστικά, τα οποία δεν πρέπει να είναι φθαρμένα και η πίεση τους πρέπει να είναι η συνιστάμενη.

Φώτα

Ελέγξετε αν όλα τα φώτα λειτουργούν σωστά, ιδίως αν ταξιδεύτε κατά τη διάρκεια της νύχτας που η ορατότητα είναι περιορισμένη. Μην παραλείψετε να τσεκάρετε τα φώτα των φρένων και των φλας που είναι σημαντικά για την ασφάλεια σας.

Υγρά

Ρίξτε μία ματιά στο λάδι του κινητήρα που σχετίζεται με την καλή λειτουργία του και τη μέγιστη απόδοση, το υγρό των φρένων που είναι σημαντικό για ένα ασφαλές ταξίδι, το αντιψυκτικό υγρό που εξασφαλίζει την κατάλληλη θερμοκρασία του κινητήρα και το υγρό του υδραυλικού τιμονιού που το κάνει μαλακό στην οδήγηση.

Μπαταρία

Μην παραλείψετε την μπαταρία του αυτοκινήτου καθώς αυτή είναι που μπορεί να σας αφήσει στη μέση του δρόμου. Η μπαταρία θα πρέπει να είναι πλήρως φορτισμένη και η τάση της να υπερβαίνει τα 12,6 Volt. Αν η τάση της μπαταρίας είναι μικρότερη από 11,6 Volt, σημαίνει ότι η μπαταρία είναι πλήρως αποφορτισμένη.

Έγγραφα

Θυμηθείτε οπωσδήποτε να βεβαιωθείτε πως έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα, πριν ξεκινήσετε. Δίπλωμα οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο, ΚΤΕΟ, βεβαίωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας, κάρτα καυσαερίων. Επίσης, σ’ ένα μεγάλο ταξίδι, καλό είναι να έχετε προνοήσει ώστε να έχετε εξοπλίσει το αυτοκίνητο με όλα όσα είναι απαραίτητα για την ασφάλεια και την υγεία σας, όπως είναι ο πυροσβεστήρας, ο φακός, το κιτ πρώτων βοηθειών και το φαρμακείο.

Κλιματισμός

Ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο  προς τον καλοκαιρινό σας προορισμό για τις διακοπές, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υπερβολική ζέστη. Βεβαιωθείτε πως ο κλιματισμός λειτουργεί κανονικά και φροντίστε να παρκάρετε το αμάξι σας σ’ ένα μέρος με σκιά την προηγούμενη ημέρα ώστε να το βρείτε όσο το δυνατό πιο δροσερό, όταν θα επιβιβαστείτε για το ταξίδι σας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα έχετε σιγουρευτεί πως το αυτοκίνητο σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι χωρίς απρόοπτα. Οδηγείστε με προσοχή και υπευθυνότητα μέχρι τον καλοκαιρινό σας προορισμό και φροντίστε να ζήσετε όμορφες εμπειρίες που θα γίνουν αξέχαστες αναμνήσεις. Καλές καλοκαιρινές διακοπές!

Mercedes-Benz - Mercedes S-Class Saloon για καλοκαιρινές διακοπές -by ΛάμδαStar

H νέα Mercedes S-Class Saloon προσφέρει ασυναγώνιστη πολυτέλεια και άνεση, γεγονός που την καθιστά ιδανική για ταξίδια, ειδικά όταν συνδυάζεται με το σύστημα τετρακίνησης 4MATIC που σας δίνει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος.

Επισκεφτείτε σήμερα κιόλας την ΛάμδαStar ή κλείστε ένα Test Drive άμεσα με ένα click.