Όσα αξίζει να γνωρίζετε για τον κλιματισμό αυτοκινήτου

28/08/2023

Χρήσιμες πληροφορίες για τον κλιματισμό αυτοκινήτου, τη λειτουργία και τη σωστή χρήση του.

Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και η ζέστη πολύ έντονη, ο κλιματισμός του αυτοκινήτου είναι απαραίτητος για τις άνετες μετακινήσεις μας. Ιδίως τις ημέρες του καύσωνα ή σε μεγάλα ταξίδια, η βλάβη στον κλιματιστικό μπορεί να κάνει από δυσάρεστη έως και αδύνατη οποιαδήποτε διαδρομή. Η μεγάλη χρησιμότητα του, είναι και ο λόγος που καθιστά απαραίτητο να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον κλιματισμό του αυτοκινήτου και τη λειτουργία του.

Η λειτουργία του κλιματισμού αυτοκινήτου

Mercedes - αυτοκίνητο Καλοκαίρι διαδρομή - Οδηγίες για τον κλιματισμό αυτοκινήτου

Το σύστημα κλιματισμού αποτελείται από ένα κλειστό κύκλωμα σωληνώσεων μέσα στο οποίο κυκλοφορεί το ψυκτικό μέσο. Ο κεντρικός συµπιεστής αυξάνει τη θερμοκρασία του ψυκτικού µέσου, το οποίο περνά κάτω από υψηλή πίεση σε ένα συμπυκνωτή αποβάλλοντας τη θερμότητα και μετατρέποντας το αέριο σε υγρό. Στη συνέχεια, το ψυκτικό υγρό περνάει µέσα σε έναν αφυγραντήρα, όπου φιλτράρεται η υγρασία και άλλες ακαθαρσίες και έπειτα σ’ έναν εξατμιστή, όπου η πίεση του ψυκτικού υγρού πέφτει απότοµα και από υγρή απόκτά ξανά αέρια μορφή. Ο εξατμιστής αλλάζει τη θερμότητα και κατανέμει το ψύχος της εξάτμισης διοχετεύοντας τον κρύο αέρα από το σύστηµα αερισµού στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Μετά, το ψυκτικό µέσο επιστρέφει στον κεντρικό συµπιεστή και ο «κύκλος A/C» αρχίζει από την αρχή.

Οδηγίες για τον κλιματισμό αυτοκινήτου

Σε μία ζεστή ημέρα που καλούμαστε να μπούμε σ’ ένα αυτοκίνητο που βράζει, αυτό που επιθυμούμε όλοι είναι να καταφέρουμε να πέσει η θερμοκρασία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η πρώτη οδηγία που έχουν να μοιραστούν οι ειδικοί μαζί σας είναι να κατεβάσετε αμέσως τα παράθυρα για να πέσει η θερμοκρασία. Μόλις η θερμοκρασία πέσει, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ν’ ανοίξετε τον κλιματισμό και να κλείσετε τα παράθυρα.

Για την αποδοτικότερη χρήση του κλιματισμού του αυτοκινήτου, όπως συμβαίνει και με τον κλιματισμό του σπιτιού, δεν πρέπει η διαφορά της θερμοκρασίας του κλιματισμού και της καμπίνας να είναι μεγαλύτερη από 5 °C.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως η λειτουργία του κλιματισμού συνδέεται με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου και φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο και στο περιβάλλον. Συνεπώς, αν θέλετε να οδηγείτε με τρόπο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον, θα πρέπει να είστε φειδωλοί στη χρήση του.

Ο δροσερός αέρας που βγαίνει από τους αεραγωγούς είναι πολύ ευχάριστος για όλους μας καθώς μας δροσίζει και μας ανανεώνει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να στρέφουμε τους αεραγωγούς κατά πάνω μας καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ψύξης. Η ιδανική κατεύθυνση είναι προς τα πάνω.

Όταν ο κλιματισμός του αυτοκινήτου είναι ανοιχτός, μην έχετε ταυτόχρονα ανοιχτά και τα παράθυρα και σε καμία περίπτωση μην καπνίζετε, μιας και αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία σας.

Η έγκαιρη απενεργοποίηση του κλιματιστικού, πριν φτάσετε στον προορισμό σας, θα εμποδίσει την εμφάνιση οσμών και βακτηρίων στο a/c και θα αποτρέψει τυχόν βλάβες.

Mercedes - αυτοκίνητο Καλοκαίρι - Οδηγίες για τον κλιματισμό αυτοκινήτου

Το αυτόματο σύστημα κλιματισμού THERMOTRONIC των μοντέλων της Mercedes διατηρεί την ατμόσφαιρα ευεξίας στον χώρο του οδηγού, ακόμη και σε περίπτωση άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας και υψηλών ή χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών. Μάλιστα, η θερμοκρασία, η ένταση αερισμού και η κατανομή αέρα ρυθμίζονται μέσω αισθητήρων ενώ η ενσωματωμένη λειτουργία αφύγρανσης αέρα αποτρέπει το θάμπωμα των τζαμιών. Τέλος, διαθέτει ένα ενσωματωμένο φίλτρο σωματιδίων που δεν επιτρέπει στη γύρη και τη σκόνη να φτάσουν στο εσωτερικό.