Ταξίδι το Πάσχα: Συμβουλές για την οδήγηση σε τούνελ

25/04/2024

Δείτε πώς να οδηγείτε με ασφάλεια σε τούνελ κατά τη διάρκεια των Πασχαλινών σας ταξιδιών.

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τις διακοπές του Πάσχα. Η μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή φέτος έχει αργήσει και οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούμε να πάρουμε τα αυτοκίνητά μας και να επισκεφθούμε τους αγαπημένους μας προορισμούς. Σίγουρα θα έχετε κανονίσει να περάσετε κάποιες ανοιξιάτικες μέρες στο χωριό σας ή σε κάποιο από τα πολλά μέρη στην Ελλάδα, που ενδείκνυνται για αυτήν την εποχή του χρόνου.
Εσείς που θα ταξιδέψετε με το αυτοκίνητό σας και ετοιμάζεστε να περάσετε τις γιορτές με την οικογένειά σας πρέπει, εκτός από το να εφοδιαστείτε με καλή διάθεση, να προσέχετε κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η οδήγηση σε τούνελ συγκεκριμένα μπορεί να είναι μια πρόκληση για πολλούς, ακόμα και για τους πιο έμπειρους οδηγούς που μπορεί να έχουν στην κατοχή τους ακόμη και κάποιο μοντέλο Mercedes Benz. Όσοι θα ταξιδέψουν λοιπόν είναι βέβαιο ότι θα περάσουν μέσα από κάποιο τούνελ.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλούς ορεινούς όγκους και μέχρι πρόσφατα διέθετε ένα αρκετά επικίνδυνο οδικό δίκτυο που προκαλούσε φόβο σε πολλούς οδηγούς. Όλα αυτά όμως άλλαξαν. Σε πολλούς δρόμους κατασκευάστηκαν σήραγγες με σκοπό να περιοριστούν οι αποστάσεις και να γίνει η ζωή σας ευκολότερη. Μια μεγάλη, οριακά ατελείωτη διαδρομή, μπορεί να γίνει υπόθεση μερικών ωρών ή ακόμα και λεπτών, σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό φυσικά συνέβαλε και στη θεαματική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε τούνελ

 

Τα βασικά βήματα που πρέπει να θυμάστε πριν μπείτε σε ένα τούνελ είναι αρχικά να μειώνετε ταχύτητα και να φροντίζετε να διατηρείτε μια απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, τουλάχιστον 50 μέτρων. Σε δεύτερη φάση ανάβετε τα φώτα για να έχετε καλύτερη ορατότητα. Πολλά σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν αυτόματο σύστημα ενεργοποίησης των φωτών στο σκοτάδι, άρα και μέσα στις σήραγγες. Ωστόσο καλό είναι να ρίχνετε και μια ματιά στο ταμπλό για να βεβαιωθείτε. Μην μπερδευτείτε και τα ανάψετε στη μεγάλη σκάλα. Πάντα μέσα σε τούνελ χρησιμοποιούμε τη μεσαία σκάλα για να μη προκαλούμε ενόχληση στα οχήματα που βρίσκονται μπροστά μας. Πολύ σημαντικό είναι να αφήσετε τις βιασύνες όταν είστε μέσα στη σήραγγα και να αποφεύγετε τις άσκοπες προσπεράσεις.

Αν ταξιδέψετε με το φως του ήλιου, οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε σκεφτεί να φορέσετε γυαλιά ηλίου για μια πιο ξεκούραστη και ασφαλή οδήγηση. Μπαίνοντας όμως σε μια σήραγγα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα γυαλιά ηλίου απαγορεύονται διά ροπάλου. Το σκοτάδι που επικρατεί στο τούνελ σε συνδυασμό με το οπτικό αποτέλεσμα που προσφέρουν οι φακοί των γυαλιών ηλίου θα σας δημιουργήσουν την αίσθηση ότι οδηγείτε μέσα στη νύχτα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους, καθώς δεν θα μπορείτε να διακρίνετε έγκαιρα επικίνδυνες καταστάσεις.

Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο αέρας μέσα στο τούνελ δεν είναι απόλυτα ασφαλής. Μπορεί να ανανεώνεται μέσα από ειδικά συστήματα εξαερισμού που διαθέτουν οι σήραγγες, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν έναν κλειστό χώρο όπου ο αέρας επιβαρύνεται με καυσαέρια και ρύπους. Επομένως θα πρέπει να διακόψετε τη λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα στο air-condition του οχήματός σας για να μην τον εισπνέετε.

Προετοιμαστείτε για τις πασχαλινές εκδρομές εξασφαλίζοντας ασφαλή οδηγική συμπεριφορά

 

Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα μέσα στο τούνελ, δεν χρειάζεται πανικός. Θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Μειώνετε ταχύτητα και σταματάτε ομαλά στο σημείο του οδοστρώματος που επιτρέπεται. Ελέγχετε το αυτοκίνητό σας για τυχόν βλάβες και ακολουθείτε τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος μέσα στη σήραγγα, εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας και κατευθυνθείτε προς την πλησιέστερη έξοδο, πεζοί.

Ειδικά αν οδηγείτε κάποιο μοντέλο της Mercedes Benz, που διαθέτει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για την αποφυγή οποιουδήποτε απρόοπτου περιστατικού στον δρόμο, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Έχοντας στο νου σας αυτές τις συμβουλές θα είστε πιο προετοιμασμένοι για την οδήγηση σε τούνελ και θα ευχαριστηθείτε ένα ταξίδι με άνεση και ασφάλεια. Καλή διαδρομή!