Όσα αξίζει να γνωρίζετε πριν την αγορά του πρώτου αυτοκινήτου

14/07/2023

Πως θα βρείτε το ιδανικό αυτοκίνητο για αγορά, αν είστε ένας νέος οδηγός και μόλις αποκτήσατε το δίπλωμα σας.

Η αγορά του πρώτου μας αυτοκινήτου αποτελεί μία εμπειρία που θα θυμόμαστε για πάντα. Οι περισσότεροι από εμάς άλλωστε την περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό. Συνεπώς, αντί να δείτε την έρευνα ως μία κουραστική και δύσκολη διαδικασία, δεν έχετε παρά να τη διασκεδάσετε όσο μπορείτε, καθώς η αγορά ενός αυτοκινήτου δεν επαναλαμβάνεται αμέτρητες φορές στη ζωή μας. Έτσι κι αλλιώς για πολλούς η απόκτηση του διπλώματος και του πρώτου τους αυτοκινήτου αποτελεί ένα βήμα προς την ενηλικίωση καθώς τους χαρίζει ανεξαρτησία.

Mercedes-Benz - αγορά αυτοκινήτου -by ΛάμδαStar

Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει, στην αγορά υπάρχει πλήθος καινούργιων αλλά και μεταχειρισμένων οχημάτων προς πώληση. Η επιλογή δεν είναι εύκολη και κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχετε τις γνώσεις που θα προεξοφλήσουν ότι η αγορά σας θα είναι επιτυχημένη. Συνεπώς η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή είναι να ενημερωθείτε για τη διαδικασία και να συλλέξετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε. Ακόμη όμως και μετά την ενδελεχή έρευνα σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε άτομα από το περιβάλλον σας που εμπιστεύεστε κι έχουν εμπειρία στο τιμόνι.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά χρήσιμα tips για την αγορά του πρώτου σας αυτοκινήτου. Έχετε στο μυαλό σας πως πολλές από τις παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες και σ’ όλες τις επόμενες αγορές ενός νέου αυτοκινήτου στο μέλλον.

Τι να προσέξετε πριν αγοράστε το πρώτο σας αυτοκίνητο

λίστα για αγορά αυτοκινήτου - Mercedes-Benz by ΛάμδαStar

Ορίστε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό

Πριν ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς, σκεφτείτε σοβαρά την οικονομική σας δυνατότητα και το budget που μπορείτε να διαθέσετε στην αγορά ενός νέου αυτοκινήτου. Συνυπολογίστε στο αρχικό κόστος αγοράς και τα πάγια έξοδα όπως είναι η ασφάλιση, η συντήρηση, τα καύσιμα, τα τέλη κ.α.

Προτιμάτε καινούργιο ή μεταχειρισμένο

Αν το πρώτο σας αυτοκίνητο θα είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον προϋπολογισμό σας. Παρόλα αυτά κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της, γι’ αυτό προσπαθήστε να τα ζυγίστε προσεκτικά, πριν πάρετε την απόφασή σας.

Αξιολογήστε τις ανάγκες σας

Αμέσως μετά έχει σειρά να σκεφτείτε ποιο θα ήταν το ιδανικό αυτοκίνητο με κριτήριο τον τρόπο ζωής, την καθημερινότητα και τις συνήθειες σας. Ψάχνετε ένα αυτοκίνητο για εύκολη οδήγηση και παρκάρισμα στην πόλη ή ένα αυτοκίνητο για road trips στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Mercedes-Benz - Επιλογή Αυτοκινήτου by ΛάμδαStar

Απόδοση καυσίμου & κόστος συντήρησης

Καθώς έχετε περιορίσει σημαντικά τις πιθανές επιλογές σας, αξίζει ν’ αναλύσετε διεξοδικά τα έξοδα που θα προκύψουν μετά την αγορά του πρώτου σας αυτοκινήτου. Η οικονομία καυσίμου είναι μεγάλο πλεονέκτημα σήμερα καθώς θα σας εξοικονομήσει χρήματα και θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμά. Το κόστος συντήρησης είναι ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ερευνήστε αν το μοντέλο που έχετε ξεχωρίσει εμφανίζει συχνά προβλήματα στους ιδιοκτήτες του αλλά και ποιο είναι το κόστος των ανταλλακτικών του.

Εξετάστε την αξία μεταπώλησης

Αξίζει να δώσετε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στην αξία της μεταπώλησης στο πρώτο σας αυτοκίνητο καθώς οι περισσότεροι νέοι οδηγοί αναβαθμίζουν σχετικά σύντομα το όχημα τους. Σ’ αυτό παίζει ρόλο το γεγονός πως πολλοί νέοι οδηγοί επιλέγουν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση, φοβούμενοι τα πιθανά λάθη που μπορεί να κάνουν και τις φθορές που θα προκαλέσουν.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας

Εδώ πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή καθώς η ασφάλεια θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα κατά την επιλογή του πρώτου σας αυτοκινήτου. Αναζητήστε μοντέλα με σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας και προηγμένα συστήματα υποβοήθησης που θα μειώσουν την πιθανότητα ατυχημάτων.

Mercedes-Benz A-Class - Χαρακτηριστικά Αυτοκινήτου by ΛάμδαStar

Αν επιθυμείτε το πρώτο σας αυτοκίνητο να είναι καινούργιο, η Mercedes A-Class Hatchback αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς συνδυάζει την άνεση, την πολυτέλεια και την ασφάλεια. Εξωτερικά ξεχωρίζει με τον κορυφαίο σπορ χαρακτήρα και φέρνει μία νέα δυναμική στα compact αυτοκίνητα ενώ εσωτερικά εντυπωσιάζει με πολυάριθμες καινοτομίες συνδεσιμότητας και ασφάλειας.