Τι να ελέγξετε σ’ ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

21/07/2023

Όλα όσα πρέπει να ελέγξτε σ’ ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πριν προχωρήσετε στην αγορά του.

Οι περισσότεροι από εμάς θα κληθούμε ελάχιστες φορές στη διάρκεια της ζωής μας να επιλέξουμε ένα αυτοκίνητο, οπότε κάθε φορά που θα βρεθούμε στη διαδικασία της αναζήτησης θα πρέπει να δείξουμε αμέριστη προσοχή καθώς η επιλογή μας θα μας συνοδεύσει για μερικά χρόνια στις μετακινήσεις μας. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται ν’ αγοράζουμε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που έχουν πραγματοποιήσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους των οχημάτων και προσφέρουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Άλλωστε είναι γεγονός πως πολλοί αγοραστές έχουν πέσει θύματα απάτης από επιτήδειους. Η Λάμδα Star με περισσότερα από 60 χρόνια παρουσίας στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα αποτελεί εγγύηση αξιοπιστίας αλλά και ποιότητας με βασικό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση σας.

Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου με όλα όσα πρέπει να ελέγξετε πριν προχωρήσετε στην απόκτηση του.

Τα SOS του ελέγχου σ’ ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Mercedes-Benz μεταχειρισμένο αυτοκίνητο by ΛάμδαStar

Φανοποιεία

Συνήθως ο έλεγχος του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ξεκινά από έξω προς τα μέσα κι έπειτα έρχεται η σειρά των εγγράφων του. Ξεκινήστε αναζητώντας φθορές, διχρωμίες και σκουριές μ’ έναν οπτικό έλεγχο περιμετρικά του αμαξώματος.

Ελαστικά

Έπειτα εστιάστε στα ελαστικά. Μην ξεχνάτε πως κάθε 4 χρόνια και κάθε 40.000 χλμ. θα πρέπει ν’ αλλάζονται. Η κατάσταση τους θα φανεί από το βάθος των αυλακώσεων που βρίσκονται στο πέλμα του ελαστικού. Μην παραλείψετε να ρίξετε με την ευκαιρία μία ματιά και στις ζάντες που θα προδώσουν κάποιο χτύπημα ή τρακάρισμα του αυτοκινήτου στο παρελθόν.

Χιλιόμετρα

Σειρά τώρα έχει το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Τσεκάρετε το κάθισμα του οδηγού, το τιμόνι, τον λεβιέ ταχυτήτων, τα πετάλια ακόμη και τα πατάκια. Κι εδώ είναι απαραίτητο να προβείτε σ’ έναν οπτικό έλεγχο και μετά δώστε προσοχή στο ταμπλό του αυτοκινήτου, τα ηλεκτρικά συστήματα και τα χιλιόμετρα. Κατά μέσο όρο ένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα διανύει 15.000 χλμ. τον χρόνο. Συνεπώς ένας μικρός αριθμός χιλιομέτρων σ’ ένα διάστημα πολλών ετών, θα πρέπει να σας προβληματίσει.

Used Cars Mercedes-Benz by ΛάμδαStar

Κινητήρας

Πλέον, έφτασε η ώρα ν’ ανοίξετε το καπό του αυτοκινήτου για να διαπιστώσετε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κινητήρας και να δείτε αν υπάρχουν διαρροές ή φθορές. Στο σημείο αυτό, προσέξτε τη στάθμη αλλά και την κατάσταση των λαδιών του κινητήρα. Έπειτα, βάλτε μπροστά το αυτοκίνητο ώστε να ελέγξετε αν ανταποκρίνεται με ταχύτητα στις εντολές σας. Δεν πρέπει να υπάρχουν θόρυβοι αλλά και δονήσεις.

Αριθμός κυκλοφορίας

Μετά τον εξωτερικό και τον εσωτερικό έλεγχο του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, σειρά έχει ο έλεγχος των εγγράφων του. Ο αριθμός κυκλοφορίας μπορεί να σας δώσει πολλές και σημαντικές πληροφορίες για το μεταχειρισμένο όχημα ώστε να προχωρήσετε σε διασταύρωση με όσα σας λέει ο πωλητής ενώ ο αριθμός πλαισίου είναι μοναδικός και αποτελεί χαρακτηριστικό ταυτοποίησης κάθε οχήματος. Μπορείτε μέσω αυτού να βρείτε την ημερομηνία και την χώρα κατασκευής του οχήματος, τον κατασκευαστή, τα χαρακτηριστικά του κινητήρα κ.α. Είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε πως ο αριθμός πλαισίου και ο αριθμός κινητήρα, είναι οι ίδιοι με αυτούς που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας.

Βιβλίο Service

Μην παραλείψετε να ζητήσετε το βιβλίο συντήρησης όπου φαίνεται εάν στο αυτοκίνητο έχουν γίνει τα service που ορίζονται από τον κατασκευαστή. Εδώ μπορείτε να ελέγξετε και τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου. Ζητήστε την κάρτα καυσαερίων και τη σφραγίδα από το ΚΤΕΟ για να βεβαιωθείτε πως έχει περάσει τον έλεγχο.